Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze: ATB - "Next" & Andrew Rayel - "Moments"

23. 1. 2018

     Tentokrát se budu v recenzi věnovat dvěma trance albům, která vyšla na jaře loňského roku, "Next" od ATB (neplést s "N3XT" z roku 2007 od Morandi - výborný dance album mimochodem) na konci dubna a "Moments" Andrew Rayela začátkem května.

 

ATB - "NEXT"

     Trance legenda ATB debutoval v roce 1999 albem "Movin' Melodies" a pokud dobře počítám, "Next" (psané stylizovaně "neXt") je jeho desátá řadová deska. Obal se mi líbí, je tam fotka ATB jako optický klam: je to jeho xicht zepředu, nebo zboku? :-) Pamatuju si, že jsem tehdy na stránce Kontoru poslouchala minimix a moc na mě dojem neudělal, tak se teď konečně po půl roce podívám na zoubek celým trackům...

 

01. "Pages" Feat Haliene. Vocal progressive trance, pochválit musím hlavně beaty, který sice tepou v docela pomalým tempu, ale i tak výborně udávají rytmus skladby. Track má celkově takovou milou, uvolňující atmosféru; je tam sice hodně ženskýho zpěvu, ale hodí se tam (hlavně refrén). Každopádně bych uvítala melodii, co bude spíš víc trance než electro - ale ani tak to není nejhorší, dala bych 6.5/10

02. "Never Without You" Feat Sean Ryan. Mužský zpěv, zasněná atmosféra, ale po většinu tracku docela nuda - nejdřív je to takovej chillout ploužák, pak chillout popík a asi až od půlky co se konečně rozezní beats je to vocal trance... Poslouchatelný to je, ale žádná sláva - 5/10

03. "If It Takes All Night" Feat Cavale. Na začátku piánko, ženský vokál - baladička, nuda, pak se začnou rozjíždět progressive beaty a přidá se slušná melodie (taky progressive, ale trochu propracovanější než u housu), objeví se i pár zajímavých efektů. Vcelku dobře odvedená práce, ale mohlo to být delší, rychlejší, záživnější. 6.5/10

04. "Stay With Me" Feat Mike Schmid. Další ploužák, sem tam s nějakým "trapovým" synťákem, zpěv místy protivně uskučenej - neskutečná nuda, slow number na diskotéky... 1.5/10

05. "Message Out To You" Feat F51 + Robbin & Jonnis. Extended verzi tohoto songu už jsem hodnotila v recenzi na kompilaci "Ibiza Evolution 2017" a názor jsem nezměnila - 4/10

06. "A Place Like You" Feat Mister Blonde. Ty vole André - takhle zní ty reklamy co mi vyskakujou na youtube co mě tak serou :-D. A nezachrání to ani progressive houseovej drop - 3.5/10

07. "Connected" Spolupráce právě s Andrew Rayelem, kterou si i on dal na svý nový album :-D. Konečně něco pořádnýho! 4 minuty progressive trancu bez jakýhokoli zpěvu, pohodička track a přitom rytmickej, jako dělanej na ranní paření na nějakým letním open-airu :-) 7/10

08. "Remember When" Feat Lenachka. Uspávačka jakou nechceš, v půlce začneš vnímat nějakej náznak beatů, ale s další slokou stejně usneš; možná kdyby tam bylo víc těch elektronických efektů, tak by se to dalo na relax poslouchat bez usnutí... 3/10

09. "Breach" Feat Myon & Ethan Thompson. Nějakej takovej bullshit teď dělá Garrix, jen možná ještě o něco horší :-D. Moc zpěvu, málo hudby, tuctovej drop - nezaujalo. 4/10

10. "Close Enought To Touch" Feat Alyx Ander & Maria Z. Beaty hned na začátku - výborně :-D. A k tomu dobrý efekty a pak i dobrá melodie, jen by to chtělo míň toho utahanýho zpěvu - ta zpěvačka má rozhodně talent, ale když zpěv u EDM moc strhává pozornost sám na sebe, není to dobrý, protože se z toho pak stává pop... 6/10

11. "I'm Here" Feat Jan Loechel. Moc se mi líbí ty minimalistický efekty na začátku a celkový rytmus a atmosféra skladby, ale vokály by mohly zůstat jen na začátku a konci, v refrénech a v mezihře, sloky bych klidně oželela, viz poznámka ohledně zpěvu výše - 6/10

12. "Heart Of Stone" Druhá ATBho spolupráce s Mikem Schmidem na tomto albu. Ta předchozí stála za prd, tato je lepší v tom, že je taneční (beats & drop), jinak docela slabota, 4/10

13. "Flash X" Třetí a poslední spolupráce se zpěvákem Mikem Schmidem. Chválím elektronický efekt použitý na vokál na začátku (takto je to aspoň zajímavý a víc se to do takové skladby hodí) a hlavně euforicky elektrizující lead melody, která ve spojení s výraznějšími beaty nenechává zpěvu prvenství :-) Jinak je to dost jednoduchej track, kterej měl být rozhodně delší a použít víc melodických ploch (a to bez zpěvu, ten nechat nejlíp jen na začátek a konec "zelektrizovaný") - 6/10

14. "Route 66" Feat Anova. Opět tu máme po delší době trencle jak maj bejt: "Route 66" je skvělej počin silně připomínající ATBho starší tvorbu. Celej track vyrůstá z luxusního chilloutu a není v něm snad jediný hluchý místo - 5 minut přesně takových pocitů, jaký chceš jako trancer zažít, ačkoliv tempo je pomalejší... - bez prvoplánovýho kvílení nějakýho zpěváka. 9/10

15. "Faith" Feat Tilsen. Hodně podobný jako "Stay With Me" nebo "Remember When" --> 2/10

16. "Green Sand" Už jsem se bála, že se sólovýho ATB tracku na tomhle albu nedočkám :-). Klasickej instrumentální chillout, poměrně rytmický, s dobře vrstvenými zvukovými plochami a jemnými efekty, které vyžadují pozorný poslech. Zároveň jsou ale použité zvuky docela klišé - piáno a plážová kytara, to už tady bylo 1000x a beat je jak z r'n'b/dance-pop písničky, což mi moc nesedí... 6/10

17. "Moving Cloudbreak" Feat Fade. Pěkný zastřený zvukový efekty na začátku, zasněná atmosféra, jemné minimalistické efekty, melodie pomalu ve vrstvách prostupující na povrch, super build-up a totální chill. Lepší než předchozí skladba! 8/10

18. "When It Ends It Starts Again (Ambient Version)" Feat Sean Ryan. Když jsem viděla, že na tracku opět hostuje zpěvák, říkala jsem si, že to bude špatný. Je, ale mohlo to bejt i horší :-). Je strašná škoda, že nebylo využito těch skvělých "vesmírně" melodických ploch co zazní na začátku a na konci a místo toho tam André zase nacpal ploužákovej zpěv - s tou piánovou melodií to mohl bejt další dobrej chillout, ale bohužel není... 2/10

19. "Back Home" Od teď až do konce alba už zazní jen ATBho sólová tvorba. Piánová balada "Back Home" vůbec nechápu co tady dělá - ta patří na nějakou kompilaci klasické hudby nebo do filmovýho soundtracku, ne na elektronický album :-D. Neříkám že to není pěkný nebo že to nevyžaduje kus umění, ale sem to prostě nezapadá - kdyby to aspoň mělo nějaký elektronický efekty nebo něco... Nechám bez hodnocení.

20. "Restart" Tohle už je jiná, dost podobná záležitost jako "Green Sand" - 6/10

21. "Never Stop" Pokračujeme v chilloutu. Melodicky podobný jako všechny předchozí chill skladby na albu, beat mi tady hodně sedí a hádej co - znova se tu objevuje sampl té "vesmírné melodie" jako u skladby "When It Ends It Starts Again", tady ale tentokrát nějaký prostor dostane :-) 7/10

22. "Time" Další chillout, zajímavý svými "vlnovými nájezdy" a dalšími zvukovými samply, doprovázený beatem jako tlukotem srdce. Pěknej zajímavej track na relax a uklidnění - 8/10

23. "Pulsar" Při poslechu takový hudby si člověk připadá jak pod mořskou hladinou nebo v příjemným snu :-). Je to dobrý, ale skoro 7 minut je na takovej track moc - mělo to být kratší, protože pak už je to nuda, těch 5 minut by stačilo bohatě. 7/10

24. "Within A Dream" Celkově podobný jako hromada dalších chillout skladeb (což samo o sobě není špatný, jen tuctový), úplně nejlepší jsou beaty v mezihře uprostřed, ty celej track oživujou, stejně jako zvuky ptáků (asi racků?). 7/10

25. "Project X" A jdeme do finále. Tady se mi líbí snivé melodické plochy doplňující piáno i minimalistické beaty, u kterých je škoda, že se rozjeli v klasický beat - zajímavější by to bylo, kdyby skladbu rytmizovali jen ve své minimalistické podobě a víc se zapracovalo na rozvíjení melodií a nabalování dalších zvuků. 6/10

 

     Dobrou třetinu tracků bych s naprostým klidem vyházela do koše. Vocal trance, progressive i chillout je good, ale jenom když je dobře provedenej a nedělá se z toho disco. Chtěla jsem slyšet melodickou EDM, proto jsem si pustila CDčko ATB - až budu chtít slyšet pop, pustím si rádio... Ovšem když si vezmu jak zní tohle album, musím říct, že takto vypadají i aktuální Andrého sety: pár dní zpátky jsem poslouchala a sledovala jeho set živě na kanále Kontor Live - hrál výbornej progressive, místy víc trance, místy víc house (nechápu, proč tam lidi jenom stáli a čuměli, ale asi to bude tím, že kamera zabírala bar :-D) a sem tam mezi to jebnul nějakej dance-pop, že jsem si u takových pasáží říkala "WTF? Ze slabšího..." ale celkově dobrý. Hlavní mínus alba "neXt" spatřuju hlavně v tom, že je tam toho popu moc na úkor toho, co chce fanoušek trancu nebo housu slyšet. Kdyby to z těch 25ti byl jeden, dva tracky, tak prosím, ale když jich je skoro polovina, tak už je pro mě deska jako celek skoro neposlouchatelná. Proto dávám konečnou známku 5.5/10 a album spíš nedoporučuju.

 

ANDREW RAYEL - "MOMENTS"

01. "Moments" Hodně silný intro, úderný, melodický a epický, ale bylo by ještě lepší, kdyby klasické nástroje trochu ustoupily elektronickým melodiím a být o minutu kratší, nic by se nestalo. 7/10

02. "I'll Be There" Feat Eric Lumiere. Melancholie piánovýho intra mizí s nekompromisním nástupem electro beatů. Pak se přidá mužský zpěv jako součást klidnější pasáže, na kterou potom navazuje slušný build-up a tuctový drop. Tato část se potom opakuje a track končí piánovým outrem doprovázeným o5 zpěvem. Skladba celých skoro 6 minut nenudí, což je její největší plus, protože jinak to není nic extra. 6/10

03. "All Systems Down" Spolupráce s kolumbijským DJem Khomha. To nemohlo dopadnou špatně :-). Tenhle track jsem slyšela jako Extended Mix ještě před poslechem alba a hnedka jsem si ho musela stáhnout - je to spíš bigroom house než progressive trance, ale šlape to celou dobu pěkně: beats, drop, sampl robotickýho hlasu, mezihra - všechno super, snad jen melodie před druhým dropem nic moc (takovou už jsem slyšela asi tak 10000x)... 8/10

04. "Connected" Feat ATB, viz výše - 7/10

05. "Once In A Lifetime Love" Feat Kristina Antuna. Track začne být zajímavej až s build-up + drop částí a to je ten drop ještě dost slabej (nejen tuctovej, ale vlezlej tím způsobem co nemám ráda). Nuda + špatnej drop = 4/10

06. "My Reflection" Feat Emma Hewitt. Nevinnej piánovej začátek a když už si myslíš, že nájezd uvede zpěv, začnou pumpovat totální electro beaty - padne to tam tak, že tě to zvedne ze židle, což pokládám za nejlepší moment celé skladby. Zpěvu se dočkáš později a i nějaké té progressive melodie, která sice není bůhvíco, ale představuje spolu s vokály ten "trance" prvek skladby -  7.5/10

07. "Forgiven" Feat Jonathan Mendelson. Na začátku je jenom zpěv, ze kterýho musí popoví fanoušci uchcávat; mě to nebere, i když vždycky uznám, když někdo umí zpívat a to uznávám i tady. To ale pořád nic nemění na tom, že celej track je sračka: 2x ten stejnej moderní houseovej build-up a beaty a ta stejná melodie, kterou jsi v různým podání slyšel/a tolikrát, že už ani nechceš... A mezi tím jenom sladkej chlapeckej zpěv... Jestli s tím šel Rayel do rádia, mělo to určitě úspěch :-) 3/10 

08. "Heavy Love" Feat Max Vangeli & Kye Sones. Tady je mužskej hlas o něco příjemnější a líp poslouchatelnej, pokud se to teda zrovna nesnaží naprosto zbytečně vyhnat do výšek... A co se týče hudby: ty trubky jsou tam dost tragický, melodie v dropu je o něco lepší než u předchozího tracku, beaty ujdou; celkově je to ale dost nezáživný. 4.5/10

09. "Home" Opět feat Jonathan Mendelson. Tikání budíku, piáno, utahanej zpěv, build-up a - zajímavej chillstep drop; tikání je pak i důmyslně použito jako doprovodný efekt. Dost mě sere ten protivnej zpěv - instrumentální verze by byla o tolik lepší! Takto bohužel jen 5/10

10. "Take It All" Collab s holandským progressive DJem Jochenem Millerem a vokalistou Hansenem Tomasem. I tady se jedou nekompromisní beaty sotva dozní poslední tón piánovýho začátku :-). Příjemná melodie piána pak ale zaznívá ještě i v mezihře a spolu s vokálem se tam hodí; když potom začnou znít dávky euforické progressive melodie, začnou ti vstávat vlasy. Spojení Andrew Rayela a Jochena Millera prostě musí být kvalitka :-). I vokály se podílí na tracku tak akorát. Snad jediný mínus je délka - mělo to být delší ještě o jeden "drop"  s víc rozpracovanou melodií (zůstal tam nevyužitý potenciál řekla bych). 8/10

11. "Let It Be Forever" Pozor - první ze tří tracků (když nepočítáme intro), na kterým s Andrewem nikdo nespolupracoval! A je hodně povedenej: od melodie, přes beaty až po sampl ženskýho hlasu. Sice to není ten typ skladby, co si hned zapamatuješ a pustíš si ho 20x dokola, ale i tak tě bude bavit každej MOMENT. Luxus, chcem víc takových tracků Andrew! 9/10

12. "Back To The Moment" Ačkoliv u skladby není uvedenej žádnej feat, je tam mužský zpěv - že by Andrew sám? Každopádně tento track patří zase do přihrádky "ze slabšího" a to právě kvůli zpěvu a jednoduchosti... Poslouchat se to dá, melodie i build-up je slušný, ale od dobrýho tracku čekám víc, mnohem víc. 5/10

13. "Lighthouse" Feat Christina Novelli. Skladba začíná zvukem bouřky a mořskýho přílivu, následuje efekt vytvořený ze samplu ženskýho hlasu a téměř bez varování přichází build-up a dobře rytmický beaty. Ve sloce a v mezihře pak dostává prostor zpěv v plné podobě a sedne tam jak prdel na hrnec. Opět vyšlehne pár paprsků euforické progressive melodie, přijde druhý build-up i se zakomponovaným zpěvem a pak už nic moc zajímavýho - drop je průměrnej a další sloka se zpěvem už je potom nudná. Track končí tentokrát jen zvukem přílivu. Tento počin nepatří mezi nejlepší, ale špatný taky není -  7/10

14. "Never Let Me Go" Feat Angelika Vee. Andrew je koukám expert na výbušný rozjezdy z klidnýho jemnýho intra :-). Super beaty, zpěv trochu otravnej když už se poněkolikáté opakuje "aa-aa-ahh", práce s melodiemi před dropem i přímo v dropu skvělá (a to i když je to zase ta ohraná melodie - Andrew si s ní tady pohrál tak, že nenudí). Poslední třetina tracku už je jen vata pro jeho natažení, měl ale být spíš kratší... 6/10

15. "Tacadum" Předposlední skladba na albu a poslední, kterou vytvořil Andrew Rayel sám. Je to to nejlepší, co na albu uslyšíš a svým způsobem docela překvapení - psy trance totiž po tom, jak zní předchozí skladby, fakt nečekáš :-). Není to klasický čistý psy, sem tam je znát dotek elektrizujícího progressivu, ale je to super, od začátku do konce, úplně celý B-). Doporučuju poslechnout i Extended verzi. 10/10

16. "Winterburn" Spolupráce s ukrajinským progressive mistrem Digital X, producentem Geertem Huininkem a zpěvačkou Sylvia Tosun. Nudný outro u kterýho jsem málem usla a asi ho ani nebudu hodnotit, protože s EDM nemá vlastně nic společnýho a je to jen outro... Nějak mi ale hlava nebere, jak se na tom podílel Digital X?

 

     "Moments" Andrew Rayela jsou rozhodně lepší, než ATBho "neXt". I tak jsou tu ale slabý místa a většina tracků je taková, že neurazí, ale ani nenadchne. Těch co fakt nadchnou je tu jen pár, s tím že "Tacadum" je naprosto TOP. A i když se Rayel snaží držet trancové melodičnosti, víc inklinuje k progresivním odnožím housu, což mně osobně nevadí, ale trance fanoušci můžou být zklamaní... Konečný hodnocení je 6.5/10.

 

     Pro stažení aktualizovaného kalendáře rave parties na zimu klikni sem: http://www.ulozto.cz/!C9y3roS0xM6N/kalendar-zima-20171817-docx, pro stažení kalendáře rave parties na jaro klikni sem: http://uloz.to/!1SAvLKhAiWbg/kalendar-jaro-201816-docx                                                      

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Archiv

Kalendář
<< srpen / 2018 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 7134
Měsíc: 657
Den: 24