Hmyz jako součást jídelníčku? Velký hmyzí večer v Brně
V poslední době se čím dál víc probírá otázka lidských stravovacích návyků vzhledem k rostoucímu počtu lidí na Zemi a hrozící vyčerpatelnosti zdrojů jako je voda nebo půda. Problém vztahu lidské činnosti a přírodních zdrojů je samozřejmě třeba řešit na vícero frontách ("přemnožení" se týká především míň vyspělých zemí s nízkou vzdělaností nebo vládnoucím náboženským dogmatismem, takže je tam antikoncepce sprosté slovo, nebo ji vůbec neznají, což by se dalo a mělo řešit šířením osvěty v těchto zemích), ale to, co lidi využívají pro svou obživu, je jeden z klíčových faktorů.
Mluví se pak hlavně o bezmasé stravě, v budoucnu pravděpodobně s důrazem na houby a řasy a co se týče živočišných produktů: ano, dostáváme se k tomu hmyzu :-). V mnohých částech světa je hmyz běžná součást jídelníčku lidí, zatímco u nás je to něco skoro nemyslitelného; přitom je to daleko ekologičtější a etičtější než masná výroba, jakou u nás máme. Zásadní otázka ovšem zní: jak to chutná? Protože jídlo by mělo nejenom dobře nasytit, ale taky uspokojit chuťové buňky :-). Jednou jsem jedla sušený kobylky s chilli, co dovezl známej z Mexika: nebyly nic moc, ale je to zatím moje jediná zkušenost s hmyzím jídlem a 9.12. bude v Brně v Klubu cestovatelů od 18:00 možnost dozvědět se a ochutnat víc. Ale musíš si předem zarezervovat místo! Vstup 3 kila, pro více info viz plakát: http://1url.cz/KMwse