Brněnské vege-žrádelny 3: Pizzapunk, Vegan Food & Sweet Bar, Vegalité
Anarchogastru Pizzapunk už jsem tu párkrát dělala reklamu, tak teď konečně poreferuju o tom, jak se mi v této alternativní pizzérce líbí a hlavně jak mi v ní chutná :-).
"Jsme první VEGAN pizzerie, nemáme žádný plány a ambice, kromě toho, že chceme dělat dobrou pizzu za dobrý peníze pro dobré lidi. Budeme se snažit vyhýbat polotovarům, budeme se snažit používat lokální suroviny a nebudeme se snažit zalíbit všem." - takto se tento podnik prezentuje na své FB stránce a už jen to je mně osobně sympatické. Činnost Pizzapunk kolektivu se neomezuje jen na rozšíření brněnského repertoáru vege-žrádelen, které nabízejí možnost stravovat se zodpovědněji: svou aktivitu směřujou i jinými směry, např. dělávají sbírku jídla, který pak rozdávají lidem žijícím na ulici (úzce spolupracují s hnutím Food Not Bombs), nebo podporujou komunity mexických zemědělců tím, že zprostředkovávají prodej jejich kávy na principu fair trade, viz http://blackseeds.net/o-nas/
No, teď už k té pizze :-). V nabídce mají vždycky 3 druhy, který si sami vymýšlí a pravidelně obměňují - jsou tudíž dost kreativní a nebojí se experimentovat. Tak např. pizza Amazonia na sobě měla rajčatový základ, veganskou mozzarellu (spíš tekutější konzistence, ale chuť poměrně autentická), veganský parmezán (z oříšků), kozí rohy a čerstvou petržel. Leo zase smetanový základ (taktéž z oříšků), nakládaný pikantní seitan, nakládanou papriku, červenou cibuli a bazalku. Atd. Těsto výborný - používají neapolskou mouku a fermentované těsto nechávají kynout přes 24 hod. ;-). Pizza je spíš menších rozměrů, ale když ji sníš celou, nasytí tě dost. Cena trochu vyšší než průměr, ale nic předraženýho (kolem 160,-), a navíc můžeš dostat vodu s citronem for free :-). Co se týče prostředí, mají fajn zahrádku kde v truhlících pěstujou cherry rajčata a bylinky (objednat si ale musíš uvnitř!). Jo, a taky kaktusy (kdo ví co s nima dělají :-D). Vchodu vévodí štít s nápisem "Living without cruelty is more important than fucking luxury"; Pizzapunk jen tak nasprejováno :-). Uvnitř moc místa není, ale hraje tam hardcore punk a skate punk :-P. Obsluha moc sympatická. Rozhodně doporučuju navštívit - LOVE PIZZA, HATE RACISM! Jo a mají i rozvoz a vlastní merch ;-).
O Vegan Sweet Baru a jeho dobrých, ale předražených donutech a limonádách jsem už taky kdysi psala, ale jelikož podnik přidal do svého repertoáru taky slaná jídla, je třeba o něm poreferovat znova ;-).
Za 125 kč (což je tentokrát přijatelná cena) tam dostaneš veganskej burger v jejich vlastní bulce, s poměrně dost autentickou veganskou tatarkou, zeleninou (okurek, rajče) a karamelizovanou cibulí, kterou já osobně miluju. Jejich fake maso je udělaný z černých fazolí, žampionů a mrkve a vzdáleně připomíná karbanátek; ze všech vege náhražek masa který jsem zatím vyzkoušela, mi tato přišla asi nejmíň autentická (rozuměj nejmíň se podobá masu), ale špatný to rozhodně není :-). Celkově mi burger chutnal. Krom burgeru Vegan food & sweet bar nabízí taky 2 druhy veganského hot dogu: vyzkoušela jsem Czech za 99,- (ještě mají American za cca 120,-, v kterým je navíc veganskej sýr a tuším paprika a ještě nějaká zelenina) a upřímně nebyl nic moc... Samotnej "párek" je sice třeba oproti tomu co mají ve Forky's velkej, ale není moc dobrej a masovej párek chuťově nepřipomíná vůbec. Jak mám seitan ráda, tak v tomto provedení mi moc nechutnal... Ne že by to bylo úplně hnusný: bagetka dobrá, všechen ostatní obsah taky (klasika zelí - na výběr bílý i červený s možností kombinace, nakládačky, pražená cibulka, hořčice, kečup), takže jsem to sežrala celý, ale už bych si to tam nedala, takže asi tak.
No a na závěr se dostávám k vege restauraci v pravém smyslu slova a tou je Vegalité. Nachází se kousek od Moraváku v podstatě hned vedle Moulin Rouge ve sklepních prostorách, který dávají možnost využít prostor i pro koncerty různých hudebních žánrů (což se občas děje). Přes den tě nicméně hned za dveřma udeří do tváře klasickej restaurační čmach :-). Vegalité se zaměřuje především na veganskou a z menší části i vegetariánskou kuchyni (ale jen co se týče sýra - vajíčka nebo jiný vegetariánský a zároveň ne-veganský věci nevedou). Mají stálou nabídku + meníčka; trochu mi ale vadí, že v době meníček nedělají jídla ze stálé nabídky, pokud ovšem nemají dost lidí nebo prostředků k tomu aby to všechno stíhali, je to pochopitelné. Meníčko obsahuje polívku, jedno ze dvou až tří hlavních jídel a džbán vody - to vše jenom za stovku. A vybrat se dá vždy :-). Z meníček mi moc chutnal např. robi steak s červeným perníkovým zelím a bramborovými knedlíky (hlavně to zelí <3), robi karbanátky s bramborami a veganskými tzatziki, kari s ananasem a basmati rýží (mívají i ve studentském Veggie baru btw., jen o dost slabší), sója a la čína s hranolkama, špíz v marinádě z vinného octa s bramborovo-celerovým pyré (špíz kromě cibule, papriky a cukety obsahoval taky veganskou klobásu, která byla překvapivě dobrá), zajímavá byla třeba i mexická polívka s kukuřičným chipsem. Ne ze všeho, co jsem tam měla, jsem teda byla úplně odvařená - např. miso polévka s rýžovými nudlemi byla taková jalová a veganská robi "svíčková" s borůvkami a knedlíkem byla na můj vkus až moc kyselá - ale celkově ve Vegalité vaří dobře a ráda se tam vracím.
Musím se taky zmínit o jedné věci, týkající se pití. Ve Vegalité mají energy drink, kterej je sice drahej jak kurva (250 ml za 50 kč - pro srovnání, např. 250 ml Spark stojí necelých 10 kč), ale naprosto speciální. Jmenuje se Cocalizer, chutná úplně jinak než většina klasických enerdžáků (trochu mi připomíná bombóny Pez), na to, že je ho tak malý množství nakopne dobře a nikde jinde než ve Vegalité jsem na něj nenarazila. Obsahuje výtažek z listů koky, zelený čaj a guaranu (prostě samý drogy :-D).
Dělám ti chutě? Dojdi to vyzkoušet :-). Nemusíš se stát vegetariánem nebo veganem, aby sis mohl/a občas zajít na dobrý vege jídlo ;-). Prospívá to zdraví, páč to tolik nezatěžuje tvůj trávicí systém (v zemích, kde se jí hodně vege jídel - např. v Indii - statisticky umírá daleko míň lidí na nemoci jako je rakovina střev nebo infarkt), menší spotřeba masa znamená menší počet zvířat potřebných pro jeho výrobu a v důsledku zmenšuje nutnost existence odporných velkochovů; výroba vege surovin navíc není tak náročná na vodu a půdu, což jsou vzhledem k přelidněnosti Země docela důležitý věci. Proto si myslím, že má smysl tomu dát šanci a oprostit se od těch debilních stereotypů, že veganský jídlo = tofu, salát a nic víc. Zkusíš to?